Financieel,  Zakelijk

Zakelijke leningen: welke zijn er?

Als u een eigen bedrijf heeft, bent u er ongetwijfeld mee bekend dat er af en toe investeringen gedaan moeten worden om daar later winst uit te halen. Soms zullen dat kleine bedragen zijn, die prima uit eigen zak betaald kunnen worden. Maar zo nu en dan zal er ook een flinke investering aan te pas komen. En waar moet het geld dan vandaan komen? Een van de opties die u dan heeft is zakelijk lenen. Er zijn nogal wat verschillende zakelijke leningen. Dit zijn ze op een rijtje. 

Normale zakelijke lening

De meest voorkomende is een “normale” zakelijke lening. Deze lening wordt gebruikt voor de financiering van iets concreets, zoals een verbouwing, en gaat over maximaal €1.000.000. De looptijd van een normale zakelijke lening is één tot vijf jaar, met een rente tussen de 1,5% en 8,9%. U hebt dus maximaal vijf jaar om deze investering, inclusief rente, terug te verdienen en af te betalen. Een lening zoals deze is geschikt voor grote investeringen of investeringen op de lange termijn. 

Zakelijk krediet

Dit is vergelijkbaar met een creditcard, maar dan voor een bedrijf. Zakelijke lening met doorlopend krediet. U krijgt toegang tot een specifiek bedrag. Tot dat bedrag kunt u geld opnemen, wanneer u wilt. Het hoeft dus niet allemaal in één keer. Het aflossen gaat via een maandelijkse aflossing, met een hoge rente: 4% tot 25,2%. Het is dus flexibeler, maar ook duurder. Deze lening is handig voor kleine uitgaven op korte termijn. 

Factoring

Als u op korte termijn geld nodig hebt, kun je een factuur binnen 24 uur direct uit laten betalen door een factoringbedrijf. Uw debiteur betaalt dan uw factuur uit aan dit bedrijf. Om de kosten te dekken, wordt een klein deel van de factuur ingehouden door het factoringbedrijf. En er komt nog een rente bovenop van 12% tot 48%. Deze manier van lenen is bruikbaar als u werkkapitaal of cash flow nodig heeft of kosten op korte termijn heeft.  

Lease

Leasen is een manier om spullen te gebruiken zonder dat je ze koopt. Het is eigenlijk vergelijkbaar met huren. Dit wordt veel gebruikt voor bijvoorbeeld bedrijfsauto’s. Dit gaat om een leenbedrag tot €2.000.000 per jaar, met een rente van 4,5% tot 8,5%. 

Welke soort lening voor u geschikt is, kunt u deels zelf inschatten, maar omdat het lenen van grote bedragen niet zonder risico is, is het sowieso altijd aan te raden om een financieel adviseur in te schakelen. Die kan u helpen de juiste keuze te maken. Zorg er wel voor dat je altijd voorbereid een gesprek in gaat zodat je van een hoop factoren op de hoogte bent. Hierdoor kun je tijdens een gesprek hele gerichte vragen stellen! 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *