lasdraad
Tips

Lassen met lasdraad: welke lasdraden zijn er zoal?

Een lasdraad is bij het lasproces onmisbaar. Lassen zonder lasdraad kan simpelweg niet. Je moet het zo zien: bij het lassen is het de bedoeling dat twee delen aan elkaar worden verbonden, zodat ze uiteindelijk van hetzelfde voorwerp deel uitmaken. Lassen is een techniek waarbij deze beide delen sterk worden verhit, zodat de materialen vloeibaar worden. Ook nieuw materiaal wordt toegevoegd tijdens dit proces. Dit nieuwe materiaal moet dienen als verbinding dan wel verlengstuk. Hierbij hebben we het dus over de lasdraad. Nu zijn er uiteraard verschillende lasdraden verkrijgbaar. Al deze lasdraden hebben hun eigen voor- en nadelen om mee te werken en ook hebben alle draden hun eigen toepassingsgebieden waar ze het meest geschikt voor zijn. Hieronder worden enkele van deze lasdraadsoorten in het kort beschreven. 

Lasdraad

TIG lassen

Dit is een bijzondere lastechniek, waarbij de letters TIG staan voor Tungsten Inert Gas. Kortom, hierbij wordt gebruikgemaakt van wolfraam en inert gas. TIG lassen wordt vaak als lastechniek ingezet wanneer elementen van roestvrij staal of aluminium gelast moeten worden. Bij deze vorm van lassen moet je als lasser wel zelf de eventuele toevoegmaterialen aanbrengen. Dit maakt TIG lassen tot een wat meer arbeidsintensieve vorm van lassen.

OP lassen

OP lassen is een lasproces die wordt gekenmerkt door het feit dat de lasboog door poeder wordt beschermd. Doorgaans is dit een wat korrelige poeder. Deze poeder zorgt echter voor mogelijkheden om een extra grote lasdiepte te realiseren. Ook de hechting is bij OP passen dikwijls erg goed. Overigens is deze vorm van lassen geautomatiseerd en mede daardoor bijzonder productief. Lasdraden die aansluiten op dit lasproces worden OP-lasdraden genoemd.

Lasdraad

MIG/MAG-lassen

Dit zijn twee verschillende lasprocessen, die toch erg veel op elkaar lijken. Het enige verschil tussen deze twee manieren van lassen is het gas dat wordt gebruikt. De afkorting staat voor Metal Inert Gas/Metal Active Gas. Deze vormen van lassen kun je beschouwen als elektrisch booglassen. Er wordt met een elektrische plasmaboog gewerkt, ook wel te herkennen aan de neersmelt die hoog is. Daarnaast komen afsmeltende elektroden terug in dit proces. Al bij al wordt MIG/MAG-lassen relatief vaak ingezet. Dit dankzij de snelheid en veelzijdigheid die ermee bereikt worden. Lasdraden die hierop aansluiten zijn CO2-lasdraden.

Lassen met gevulde lasdraad

Lassen met een gevulde lasdraad zou je kunnen zien als een variatie op MIG/MAG-lassen. Echter wordt bij een lasproces met gevulde draad geen gebruik gemaakt van beschermgas. Verder is kenmerkend voor deze methode dat laselektroden in feite de (holle) draad vormen, een draad die verder met laspoeder is gevuld. In het proces biedt dit voordelen op het moment dat metaal gesmolten is. Indringing van zuurstof wordt hiermee voorkomen. Ander pluspunt van lassen met een gevulde lasdraad is dat je hiermee hoge snelheden kunt bereiken, iets wat ideaal is voor grote lasopdrachten waarbij de verfijndheid van het resultaat iets minder belangrijk is. Tenslotte is lassen met een gevulde draad veiliger voor de lasser, want er is minder sprake van rondspattende deeltjes.