Ondernemers en Particulieren

Hoe kies ik als zzp’er een passend energiecontract?

Ben je een zelfstandig ondernemer die vooral veel vanuit huis werkt? En ben je op zoek naar een passende energiedeal? De zoektocht naar passende zakelijke energie zzp is niet moeilijk, zolang je maar weet waar je moet zoeken. Je kunt kiezen voor een nieuw zakelijk energiecontract of je maakt gebruik van je standaard particuliere energie, omdat je vanuit huis werkt. Maar: wat is de beste keuze voor een zzp’er? Waar ben je het meest voordelig uit? In dit artikel lees je meer over hoe je als zzp’er een passend energiecontract kiest.

Ben je verplicht om zakelijke energie af te nemen?

Zakelijke energieleveranciers leveren zakelijke stroom die bedoeld is voor bedrijven, ondernemers en andere zakelijke doeleinden. Wanneer je over een groot bedrijf beschikt, zoals een eigen winkel of een school, ben je verplicht om zakelijke stroom af te nemen. In zo’n geval ben je een grootzakelijke verbruiker die alleen zakelijke energie mag gebruiken. Ben je echter een zzp’er dan zit dat net even anders. Een groot deel van de zzp’ers in Nederland werkt namelijk gewoon vanuit huis. Zij maken vaak gebruik van hun bestaande energiecontract die ze als particulier hebben afgesloten. Daarom is het goed om te weten dat een zakelijk energiecontract voor zzp’ers zeker niet verplicht is. Je kunt wel kijken of zakelijke energie je meer voordeel oplevert als ondernemer. Dat betekent dus dat je de keuze voor zo’n zakelijk contract als zzp’er wel mag maken. Via energie-zakelijk.nl kun je direct beginnen met vergelijken om zo een scherpe deal te vinden. 

Kies je voor zakelijke of particuliere energie?

Een van de redenen waarom ondernemers dan toch voor een zakelijk energiecontract gaan, is omdat het ze enkele voordelen oplevert. Dit ligt niet direct aan de energieprijs – die is bij zakelijke energie voor zzp’ers vrijwel hetzelfde als bij particuliere stroom. Het grootste verschil is dat je bij een zakelijk energiecontract over het algemeen een betere klantenservice krijgt. Dat zit namelijk zo: zakelijke energieleveranciers zien hun zakelijke klanten liever niet gaan. Daarom doen zij er alles aan om jou als klant tevreden te houden en te laten blijven. Wanneer je hulp nodig hebt of wanneer je vragen hebt omtrent je zakelijke energiecontract is de kans groot dat je bij een zakelijke leverancier sneller en beter wordt geholpen dan bij een energiebedrijf dat particuliere energie levert. Zij hebben daar vaak net wat meer ruimte en tijd dan bij een particuliere energieleverancier. Daarnaast zijn er bij zakelijke energieleveranciers vaak betere deals te vinden waardoor je meer korting kunt pakken. Al met al kan het op die manier dus voordelig zijn om voor een zakelijk contract te gaan.

Hoe zit dat met btw aftrekken bij de Belastingdienst?

Tot slot is er nog een kwestie waar je als zzp’er misschien vragen over hebt. Klopt het bijvoorbeeld dat je bij zakelijke energie de btw deels mag aftrekken en bij particuliere energie niet? Dat klopt deels: je mag namelijk zowel bij particuliere als bij zakelijke contracten een (deel van) de btw van je zakelijke energie aftrekken. Om die reden hoef je dus niet specifiek zakelijke energie af te nemen. In beide gevallen moet je huis en de plek waar je werkt aan een aantal punten voldoen. Zo moet je bijvoorbeeld over een aparte werkruimte beschikken waar je het meeste van je werk voldoet. Deze ruimte moet een eigen ingang hebben, evenals eigen sanitaire mogelijkheden zoals een toilet. Je moet die ruimte als het ware kunnen verhuren aan iemand die je niet kent. Pas dan kun je kijken naar de mogelijkheden om een deel van de btw terug te krijgen bij de Belastingdienst. Er zijn dus niet eens heel veel verschillen tussen zakelijke en particuliere energie voor zzp’ers. Kijk vooral zelf wat je het fijnst vindt.

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *