Geen categorie

Heb ik gehoorverlies?

Je zal je misschien afvragen of je gehoorverlies hebt wanneer je merkt dat je net iets te vaak moet vragen wat iemand zei, of wanneer je toch elke keer je televisie of muziek wat harder moet zetten. In deze blog wil ik jullie daarom graag wat vertellen over het gehoor en wat je zou kunnen doen bij daadwerkelijk gehoorverlies.

Het gehoorsysteem

Het gehoor is één van de meest complexe systemen in ons lichaam. Eigenlijk bestaat je gehoor uit vier hoofdonderdelen die geluidgolven oppikken en dit vervolgens omzetten in auditieve informatie voor je hersenen. Het buitenoor is je oorschelp met kraakbeen. Deze vangt de geluidgolven op en door de druk in deze golven beweegt je zogeheten trommelvlies. In het middenoor zitten die kleine gehoorbeentjes, genaamd hamer, aambeeld en stijgbeugel. Wanneer je trommelvlies beweegt worden deze beentjes geactiveerd en versterken als het ware het geluid en zetten via het ovale venster vloeistof in beweging in het binnenoor, ook wel het slakkenhuis genoemd. Die kanalen zijn weer gevuld met vele duizenden haarcellen. Zodra de vloeistof in aanraking komt met deze haarcellen worden zenuwprikkels gevormd, en deze geven vervolgens signalen door aan de auditieve cortex in je hersenen, waar ze betekenis krijgen en als geluid herkent worden.

Je kunt je dus wel voorstellen dat dit een gevoelig systeem is en wanneer één van de functies van het gehoor minder goed werkt, dan zal dit het hele systeem verstoren. Het soort gehoorverlies zal afhangen van het gebied in je oor waar het probleem zit.

Soorten gehoorverlies

De meest voorkomende soort gehoorverlies is perceptief gehoorverlies. In wezen betekent dit type gehoorverlies dat je haarcellen die zenuwprikkel doorgeven zijn verzwakt of niet meer werken. Dit komt vaak door ouderdom of schade uit harde geluiden of ziekte. Ook kun je geleidingsverlies hebben, wat betekent dat je binnenoor minder goed bereikt kan worden. Vaak wijst dit op een beschadiging van je trommelvlies of iets dat het kanaal blokkeert. Dit kan een vorm van tijdelijk gehoorverlies zijn. Als er sprake is van zowel een perceptief gehoorverlies als een geleidingsverlies, dan heet dit gemengd gehoorverlies.

Wanneer er iets aan de hand is in het gehoorsysteem kan een arts dit eventueel behandelen. Wanneer het echter om gehoorverlies gaat door bijvoorbeeld blijvende schade, dan is het juist belangrijk dat je het gehoorsysteem weer gaat stimuleren. Een hoortoestel kan dan uitkomst bieden. Deze kan namelijk bepaalde gebieden stimuleren of verbeteren, waardoor uw gehoor in zijn geheel beter functioneert. Er zijn tegenwoordig vele soorten en maten gehoortoestellen beschikbaar met tal van functies. Zo heb je een onzichtbaar gehoorapparaat, een gehoorapparaat dat je in je oor draagt of dat achter je oren zit.

Audicien aan huis

Schakel in ieder geval altijd een deskundige in om je te adviseren. Wanneer je er liever niet op uit wilt en toch graag advies wilt hebben, laat dan een audicien aan huis komen. Dit is heel gemakkelijk en zo kun je samen in een vertrouwde omgeving kijken welke mogelijkheden er zijn voor jouw situatie!