leermiddelen
Tips

Deze leermiddelen zijn onmisbaar op elke basisschool

Een school moet altijd goed uitgerust zijn met de juiste middelen om kinderen te stimuleren in het leerproces. We weten inmiddels dat kinderen goed spelenderwijs kunnen leren en dat ze met visuele hulp sneller leren. Denk dan bijvoorbeeld aan posters maar ook plaatjes in hun boeken, spellen en meer. Maar welke leermiddelen zijn nu echt onmisbaar op elke school?

leermiddelen

De basis leermiddelen

Ieder basisschoolkind moet een aantal vakken leren voor ze naar de middelbare school gaan. Deze vakken zijn onder andere:

  • taal
  • rekenen
  • schrijven
  • muziek
  • sport
  • zwemmen
  • geschiedenis

Per school kunnen er nog aanvullende vakken zijn. Zo beginnen sommige scholen al erg vroeg met het geven van les in Engels. Anderen besteden volop aandacht aan biologie of andere wetenschappelijke vakken. In ieder geval zijn taal, rekenen en geschiedenis heel belangrijk om een basis te leggen voor de volgende stap in het onderwijs.

De juiste leermiddelen

Een goede les begint natuurlijk bij een bekwaam docent. Maar hoe bekwaam een docent ook is, ze hebben de juiste leermiddelen nodig. Want kinderen leren makkelijker als iets visueel wordt gemaakt. Alleen vertellen is bij deze doelgroep vaak niet genoeg. Je kunt dan denken aan boekjes waarmee ze kunnen leren schrijven of spellen waarmee rekenen wordt gestimuleerd. De leermiddelen die je wil toepassen op jouw school hangt natuurlijk af van wat voor school je runt.

Speciaal onderwijs

Er zijn een aantal takken van het onderwijs die afwijken van de reguliere openbare scholen. Denk dan bijvoorbeeld aan de montessorischolen. Montessori is een speciale onderwijstechniek waarbij je kinderen veel eigen verantwoordelijkheid geeft. Het idee erachter is dat ze ook sneller leren uit zichzelf taken op te pakken. Deze onderwijsvorm vraagt ook om speciale leermiddelen. Hetzelfde geldt voor Dalton, de Vrije School en andere speciale scholen. Speciale leermiddelen worden daarvoor ontwikkeld.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *